nov 19
RadicL Burger

Meer dan 5000 chefs uit 70 landen werken samen aan een lekkere oplossing voor wereldproblemen

Vorige maandag 16 november vond Eating The Gap plaats, georganiseerd door Foodpairing en EIT Food. De virtuele opvolger van het gerenommeerde food event The Flemish Primitives werd gevolgd door ruim 5.000 chefs en foodies uit 70 verschillende landen. De diverse posts op Instagram en Facebook haalden in amper 24 uur een bereik van meer dan 1 miljoen mensen.

Eating The Gap bracht de gamechangers van ons voedselsysteem samen: topchefs van wereldklasse, toponderzoekers en innovatieve startups van over de hele wereld. Op de gastenlijst stonden naast lokale autoriteiten zoals Michael Vrijmoed en Sang Hoon Degeimbre, eveneens culinaire wereldsterren zoals Heston Blumenthal en Joan Roca. De lijst reikte zelfs tot in Korea met 2-sterrenchefs Anh Sung-Jae en Kang Mingoo en Peru met Virgilio Martinez. De dag werd afgesloten door top of the bill Mauro Colagreco en als verrassingsact nog Albert Adrià.

Niet alleen chefs maakten hun acte de présence. Het concept bracht wetenschappers, experts en chefs samen in de praktijk. Zo besprak bijvoorbeeld Marije Jongedijk, de nutritionist van Deceuninck-Quickstep Pro Cycling & Club Brugge samen met Topchef en Flandrien Filip Claeys van Restaurant De Jonkman** hoe herstelmaaltijden (en herstelpintjes) best worden bereid. Daarnaast kwamen ook wetenschappers aan bod van Google Food, WWF, Institute of the Future voor de Bill & Melinda Gates Foundation,…

Eating the Gap wil oplossingen aanreiken voor problemen zoals klimaatsverandering en gezondheid via onze voeding. We zullen anders moeten eten, maar daarom niet minder lekker.
– Bernard Lahousse, Foodpairing.

Het evenement bestond uit 3 grote blokken: plant-based revolution, healthier meals en kitchen 4.0. De ene vernieuwing volgde de andere op.

Making vegetables sexy again

RadicL burger
De RadicL Burger, de meest gezonde burger ter wereld

Het eerste blok draaide om plant-based revolution. Dat dit geen saaie materie is, bewijst onder meer RadicL. Deze nieuwe start-up wil groenten opnieuw uitvinden én populairder maken dan ooit. De RadicL burger bestaat voor 100% uit lokaal geteelde groenten en is volledig vrij van additieven, toegevoegde suikers of vetten. Onder andere topchef Sergio Herman behoort al tot de fans en serveert de burger in alle vestigingen van zijn Frites Ateliers.

Het aanbod van RadicL bevat verder nog groenten in de vorm van energiedranken, frisdranken zonder toegevoegde suikers en zelfs niet-alcoholische wijnen. Sweet Sex Potato bijvoorbeeld is een fruitige energy-booster en afrodisiacum op basis van zoete aardappelen, die ook nog eens zorgt voor betere seksuele prestaties…

Ontdek de RadicL crowdfunding campagne

Julius Persoone bedenkt pralines voor keelkankerpatiënten

Dr Thomas Moors van Shout at Cancer is een Vlaamse dokter die leeft en werkt in Londen. Hij is gespecialiseerd in stemrevalidatie na keelkanker. Toen hij het team van Foodpairing en The Chocolate Line aansprak om een praline te creëren voor keelkankerpatiënten, aarzelden zij geen moment. Door het operatief verwijderde strottenhoofd vermindert reuk en smaak van veel patiënten blijvend. Om deze mensen toch weer de volledige smaaksensatie van chocolade te geven, werd een praline ontwikkeld met aardbei, munt én kunstmatig speeksel erin.

VRT Nieuws – Julius Persoone

Immuniteitsboosters in de strijd tegen covid

Victor Penev van het Amerikaanse Edamam, dat real-time nutritionele data diensten aanbiedt aan de voedingssector en Foodpairing combineren hun data en kennis voor de creatie van lekkere gerechten die je immuniteit een boost geven in de strijd tegen virussen, zoals het coronavirus.

Edamam leverde speciaal gecureerde recepten aan die het immuunsysteem een boost geven. Foodpairing paste hierop haar FlavorID technologie toe. Deze technologie crëert je digitale smaakpaspoort dat je helpt voeding op maat van je smaak te ontdekken. Chef Peter Coucquyt combineerde de informatie van beide partijen tot een uniek gerecht afgestemd op zijn eigen smaakvoorkeuren, die de immuniteit versterken.

Flavor ID
Een voorbeeld van een FlavorID

Gelukkige gezichten bij moeilijke groenteneters

Nog één app om af te sluiten. Foodpairing lanceert Happy Plate, een app die ouders zal helpen om gezonde, lekkere maaltijden, met veel groeten op tafel te zetten, gebaseerd op de smaak van het gezin. Voor je het weet zijn je kids groentenfans!

Wereldwijde uitdaging.

Een wereldwijd evenement organiseren stelt je voor praktische uitdagingen, zoals de tijdsverschillen. Daarom bestond het evenement uit drie blokken van telkens 2,5 uur zodat chefs uit Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika te gast konden zijn.

Veertig gasten op het podium, evenveel chefs en sprekers op afstand, honderd influencers uit heel de wereld, dat brengt ook extra praktische uitdagingen met zich mee. “Eigenlijk is het team niet zoveel kleiner dan bij een real life evenement,” vertelt uitvoerend producent Peter Monbailleu, “Er zijn immers rollen die eerder gewoonweg niet bestonden. Denk bijvoorbeeld al maar aan de twee mensen die ervoor zorgen dat alle virtuele gasten op tijd en met een werkende verbinding klaar zitten om deel te nemen. De live interactie creëert tal van opportuniteiten, zelfs voor de gastheer.  Er zijn niet één maar twee hosts nodig. We hebben Kevin Major op het podium en twee medewerkers van Foodpairing voor de virtuele interacties met het publiek.”

Technisch en productioneel hoogstandje

“In deze vreemde tijd worden we bestookt met online green key webinars en livestream events, waardoor het steeds moeilijker wordt om de kijkers geïnteresseerd en aandachtig te houden. Met de XR Studio van AED tillen we dit virtueel evenement op naar een beleving met een TV show gevoel, waarmee we hopen ons publiek aan het scherm te kluisteren. We gaan de quasi eindeloze mogelijkheden van het systeem zoveel mogelijk benutten,” aldus Thierry Heldenbergh, managing director van AED Display.

XR staat voor Extended Reality, de overzichtsterm voor virtual reality (VR), augmented reality (AR), mixed reality (MR) en andere immersieve technologieën. Het resultaat hiervan combineert de fysieke omgeving op een naadloze manier met virtuele omgevingen, wat nieuwe, uitgebreide en unieke mogelijkheden biedt voor zowat alle audiovisuele producties. De presentatie OMG Van Eyck was here – Eating off the painting van chef Olly Ceulenaere en Annelies van Wittenberghe maakte hier op spectaculaire wijze gebruik van.

Voor de productie van Eating The Gap gingen organisatoren Foodpairing & EIT Food opnieuw in zee met uitvoerend producent Peter Monbailleu van Shakalaka! om het meest innoverende food event ter wereld te brengen. Met behulp van de XR Studio van AED tilden ze de virtuele beleving op tot een TV show gevoel.


Over Foodpairing®

De missie van Foodpairing is via voeding oplossingen aan te reiken voor klimaatsverandering en gezondheidsproblemen zoals obesitas. Door de samenwerking met chefs, die de perfecte ambassadeurs zijn, probeert ze consumenten te helpen om een duurzame en gezonde levensstijl te bouwen zonder te moeten toegeven aan lekker eten.

Foodpairing heeft een virtuele wereld ontwikkeld via gedigitaliseerde voeding en smaak voorkeuren, waarin ze miljoenen producten virtueel kan laten proeven (wat in de echte wereld niet mogelijk is). Zo kan Foodpairing miljoenen producten virtueel laten proeven en er de meest succesvolle uit selecteren. Dit doet ze reeds met succes voor bedrijven zoals Pepsico en Nestlé. – www.foodpairing.com

Over Shakalaka!

Shakalaka! is gespecialiseerd in contentcreatie en marketing voor lifestyle en entertainment brands zoals Cirque du Soleil, Hans Zimmer Live, 2Cellos, The Flemish Primitives, Lichtfestival Knokke-Heist, Grand Casino Brussels Viage en The Great Gatsby Immersive. www.shakalaka.be

Over AED

AED Studios is het grootste mediacomplex in de Benelux gelegen te Lint (Antwerpen) en biedt een complete infrastructuur voor de productie van films, tv-programma’s, show- en tourrepetities en evenementen. Op de site bevinden zich 16 studio’s, 5 backstage ruimtes met 42 hotelkamers en 17 appartementen, 5.000 m2 kantoorruimte, een publieksfoyer, magazijnen, een kleding- en houtatelier, een helikopterhaven en een restaurant. – www.aedstudios.com