jul 19

How to party like Gatsby

Trek je mooiste jurk aan, lift je feeststemming tot het hoogste niveau en dompel je onder in het feestgedruis. Zo bondig kan het zijn als je naar een party gaat. Maar of dat genoeg is om te feesten à la Jay Gatsby?

We schrijven het jaar 1922 en iedereen hoorde al van de mysterieuze miljonair Jay Gatsby, een visionair, een dromer en een showman. Zijn missie is helder en klaar: het grootste en mooiste feest ooit geven, waar de hele stad zal samenkomen in gelukzaligheid en euforie.
Jij staat op het punt toe te treden tot de inner circle van Gatsby en aanwezig te zijn op één van zijn spectaculaire parties. Maar hoe bereid je je voor?

Gangsterstijl

Alles start met de juiste outfit, met hotsy-totsy zijn. Voor één keer mag je glamoureus glitteren en glimmen naar hartelust.
De heren kunnen simpelweg hun beste pak uit de kast halen. Met een setje bretellen erbij, kom je helemaal in de gangsterstijl van de jaren ’20. Droom je ervan jezelf te hullen in een echte smoking, alsjeblieft, zeker doen! Echte durvers kunnen zelfs opteren voor een witte versie. Maar voel je niet verplicht om zo ver te gaan. Niemand verwacht van je dat je nu stante pede naar de winkel rent om je in de kosten te gooien voor een smoking die je verder nooit meer zal dragen. Wil je op een simpele manier rijkdom en decadentie uitstralen, vervang je stropdas dan door een gouden exemplaar of probeer een vlinderdas en zet een hoed op. Van een hoge hoed, over een deukhoed naar een strohoed tot zelfs een klassieke pet werden allemaal gedragen in die tijd. Zo, Old Sport, trek nog een paar lederen, lage schoenen aan en kan je ergens een wandelstok op de kop tikken, neem die gerust mee om je outfit te complementeren.

Charleston

Ook de dames hebben vast wel iets in hun kleerkast hangen dat als basis kan dienen voor het feesttenue. The Roaring Twenties waren immers een tijd van verandering, van durven en proberen. Sommige ladies hielden vast aan een traditionele jurk, terwijl anderen de zoom almaar korter lieten worden en experimenteerden met franjes en glitters. Daarom kan zowat elke cocktailjurk dienst doen, zolang je rekening houdt met pasteltinten zoals perzik en roze, of het veilig houdt met zwart of wit. En natuurlijk goud, zowel voor je jurk als voor je accessoires. Bij die laatste horen parels, parels en nog eens parels. Een stulp- of klokhoedje kan, maar nog feestelijker is een haarband met glitters en pluimen op. Meer pluimen over je schouders in de vorm van een boa, die overigens ook van (nep)bont mag zijn, lange handschoenen en misschien nog zo’n sigarettenhouder met bijhorende sigarettenpijp brengen je helemaal in de sfeer. Denk er wel aan dat dit alles voor de show is want roken is uiteraard niet toegestaan op onze feesten. Met je schoenen zit, of beter, sta je gebeiteld met t-strap of Mary Jane pumps. Als er maar een bandje aan is, op of over voet en/of enkel. Iets traditioneler is een gerijgd enkellaarsje. De gemene deler van al dit schoeisel: een niet te hoge hak die je toestaat om helemaal uit de bol te gaan op de Charleston.

Zo, klaar voor het feest. Er rest je nog één ding te doen: geniet, niet met mate maar eindeloos veel. Vergeet daarom niet om al je vrienden uit te nodigen om met je mee te gaan. Als er ergens de regel hoe meer zielen, hoe meer vreugd telt, dan is het wel bij Gatsby! Samen herinneringen creëren om met plezier op terug te kijken, kan toch alleen maar met je beste maten.